Könyvadatok
Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve - Laktózmentes receptekkel és tanácsokkal fruktózérzékenyeknek
Puhafedelű, ragasztott kötés
Szerző(k): Borbás Judit, Gyurcsáné Kondrát Ilona, dr. Hidvégi Edit
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Sárközy Andrea
Borítóterv, grafika: Németh János
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Pátria Nyomda Zrt.
Ár: 3200 Ft
Tulajdonságai
Terjedelem: 244 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2012. május 11.
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-915-5166-24-2
ISSN: 2060-3495
Leírás
A tejcukorérzékenység (laktózintolerancia) jellemzője a tejtartalmú ételek elfogyasztása után jelentkező haspuffadás és hasmenés. A tünetek nem mindenkinél egyformák, valakinél enyhébbek, másnál súlyosabbak. Ennek oka, hogy a tejcukrot bontó enzim (laktáz) –mely a tejcukor felszívódásához szükséges- vagy elégtelen mennyiségben van jelen, vagy valamilyen betegség következtében fogyatkozik meg a szervezetünkben. Az enzimhiány miatt a tejcukor nem bomlik le, ezért nem tud felszívódni és a vastagbélben gázképződéssel járó erjedési folyamat révén hasmenéssel távozik a szervezetünkből.
- Hogyan mutatható ki a laktózérzékenység? Milyen formái és milyen kezelési módjai vannak? - Mit jelent a laktózmentes diéta és milyen ételeknél gondoljunk arra, hogy laktózt is tartalmazhat? - Milyen lehetőségek vannak manapság az enzimpótlásra és miért fontos a kalciumpótlás? - Mi a különbség a fruktózérzékenység és a fruktózintolerancia között és mire figyeljünk, ha laktóz- és fruktózérzékenyek is vagyunk?
A könyv szerzői ezekre és sok más felmerülő kérdésre adnak közérthető válaszokat. A könyv függelékében más cukorfelszívódási zavarokról (fruktóz felszívódási zavar és fruktózintolerancia) is olvashat az érdeklődő olvasó. A diétás tanácsok mellett számos recept elkészítési módjával, színes fotókkal szemléltetve ismertetik meg az olvasókat azzal, hogyan éljünk laktózmentesen.
Paraméterek
Tartalom | Receptek jegyzéke Ajánlás I. Laktózérzékenység (laktózintolerancia) 1.1. Orvosi szemmel a tejcukor-érzékenységről (Dr. Hidvégi Edit) – Bevezetés – Amit a tejről tudni érdemes – Mi a laktózintolerancia – Hogyan kezeljük a tejcukor érzékenységet? 1.2. Étrendi ajánlások tejcukorérzékenyeknek (Borbás Judit és Gyurcsáné Kondrát Ilona) – Bevezetés – Laktózérzékeny gyermek diétája – Laktózintolerancia felnőttkorban 1.3. Laktózintolerancia nem diétás kezelése – A laktáz enzim pótlása – A kalcium pótlása – Kiegészítő kezelések – Probiotikumok adása 1.4. Tanácsok élelmiszercsoportonként II. Laktózmentes receptek (Gyurcsáné Kondrát Ilona) III. Függelék 1. Tejtermékek és a csontritkulás Írta: Gyurcsáné Kondrát Ilona 2. Főbb kalciumforrások Összeállította: Gyurcsáné Kondrát Ilona 3. Fruktózérzékenység és fruktózintolerancia Írták: Dr. Hidvégi Edit és Borbás Judit 3.1. Orvosi szemmel a fruktózproblémákról 3.2. A dietetikus tanácsai fruktózfelzsívódási zavar esetén IV. Hasznos információk – Szójegyzék – orvosi szakkifejezések szótára – Ajánlott irodalom – Könyvajánló a SpringMed Kiadótól – Hasznos címek, linkek – Együttműködő partnerek Színes mellékle |