Könyvadatok
Daganatos betegségek megelőzése és kezelése 2. kiadás
Puhafedelű, ragasztott kötés
Szerző(k): Dr. Bittner Nóra, Gyurcsáné Kondrát Ilona
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés és tipográfia: Németh János
Borítóterv, grafika: Németh János
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Belvárosi Nyomda Zrt.
Ár: 3980 Ft
Tulajdonságai
Méret: 148 x 210 mm
Terjedelem: 252 + 16 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2021
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-615-5166-98-3
A könyv megvásárolható E-book változatban is.
Leírás
Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedéseket a daganatos betegségek követik a morbiditási és mortalitási statisztikákban. A hazai rákregiszterek adatai nagyrészt megfelelnek a nemzetközi tendenciáknak, európai viszonylatban a férfiak tekintetében első, a nők vonatkozásában a második helyen állunk a rák okozta halálozásban.
A daganatos betegségek kialakulásában egyértelműen szerepet játszik a környezetszennyezés, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, az alkohol és nem utolsósorban a dohányzás is. A primer prevenció a betegség kialakulásának megelőzését szolgálja, amelyre vonatkozóan táplálkozás szemszögéből nézve nincs ugyan egyetlen és mindenki számára előírható diéta, de az ajánlások figyelembevétele alapján összeállított étrend csökkentheti a kialakulás kockázatát. A mérsékelt zsírbevitel, az élelmirost-gazdagság, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, a túlzott cukorbevitel kerülése, a baromfi hús és a halak előnyben részesítése fontos tényezők a megelőzés oldaláról.
A szekunder prevenció a korai diagnózist és az adekvát kezelést jelenti. Az onkoterápia alatti diéta kialakításánál lényeges figyelembe venni, hogy leromlott állapotban a kezelés hatékonysága is csökken. Nem megfelelő energia- és fehérjebevitel az ellenállóképesség megváltozásához vezethet. Mindezek értelmében fontos dietetikus szakember tanácsának kikérése a kezelés ideje alatt az egyéni táplálásterápia kialakítása során.
A könyv onkológus és dietetikus szerzőpárosa a teammunkát kiemelve kíván segítséget nyújtani elsősorban a betegeknek, valamint a megelőzés miatt az egészséges embereknek egyaránt.
Kubányi Jolán, MSc, elnök Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Paraméterek
Tartalom | 1. rész: A táplálkozás, az életmód és a daganatos betegségek összefüggései
1.1. Amit a daganatos betegségek kialakulásáról és felismeréséről tudni kell 2. rész: Táplálkozási ajánlások az egészség megőrzésére és daganatok esetén 2.1. Étrendi ajánlások 3. rész: Ételreceptek az egészségtudatosság jegyében 3.1. Receptek jegyzéke 4. rész: Hasznos információk |