Könyvadatok
Közétkeztetők kézikönyve II. | Allergénmentes ételreceptek korcsoportonként
Puhafedelű, ragasztott kötés
Szerző(k): Gyuricza Ákos MSc, Zentai Andrea
Szakmai lektor: Kubányi Jolán MSc
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Németh János
Borítóterv, grafika: Németh János
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Belvárosi Nyomda Kft.
Ár: 6800 Ft
Tulajdonságai
Terjedelem: 76 oldal + 22 oldal színes melléklet
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2019
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-615-5166-77-8
ISSN: 2060-3495
A megjelenését támogatta: Unilever
Leírás
Mára már talán közismert a lakosság körében, hogy a helyes táplálkozásnak hatása van az egészségünkre. Arról is egyre többen tudnak, hogy mit javasolt fogyasztani, és mi az, amit kerülniük szükséges ahhoz, hogy megőrizzék egészségüket.
Jelen kiadvány egy olyan receptes könyv, amely elsősorban a táplálékallergiák, táplálékintoleranciák esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni – a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelően – változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes ételek készítéséhez.
A közétkeztetési rendelet definíciója szerint a diétás étrend „olyan ételekből összeállított étrend, amely különleges összetételére vagy az előállítása során alkalmazott egyedi eljárásra tekintettel olyan fogyasztók speciális táplálkozási igényeit elégíti ki, akik számára sajátos egészségi állapotuk bizonyos anyagok ellenőrzött mértékben történő fogyasztását teszi indokolttá”.
Az allergénmentes receptes könyvben a dietetikus szerzőpáros korcsoportonként kidolgozott receptekből állított össze egy válogatást, mely által a könyv –mindenkinek, aki táplálékallergiával, táplálékintoleranciával él – jól használható.
A receptek ugyanakkor az otthoni étkezésekhez is mintát adnak. Segítséget nyújtanak mindazoknak, akik a kötelezően jelölendő tizennégy allergia valamelyikében szenvednek, vagy laktózintoleranciás vagy diétára szoruló gyermeket nevelnek, és változatos, egészséges táplálkozásra törekszenek, ill. kipróbálnának korábban talán nem használt alapanyagokat is.
A szerzők az alábbi ételallergiákra és ételintoleranciákra készítették el a diétás étrendjeiket:
– Tehéntejfehérje-allergia
– Laktózintolerancia
– Tojásallergia
– Gluténérzékenység
A könyvet a közétkeztetőknek, az ételallergiában és/vagy ételintoleranciában szenvedőknek ajánljuk mindennapjaik megkönnyítésére.
Paraméterek
Tartalom | A kötet szerzői Köszönetnyilvánítás Előszó Bevezető Táplálékallergiák, -intoleranciák A táplálékallergia és -intolerancia közti különbség Allergénjelölések Keresztallergiák Tehéntejfehérje-allergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük Laktózintolerancia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük Tojásallergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük Gluténérzékenység (cöliákia) esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük Útmutató a receptek használatához RECEPTGYŰJTEMÉNY (A recepteket összeállította Gyuricza Ákos) Levesek (21 ételrecept) Főzelékek (25 ételrecept ) Húsos, halas receptek (11 ételrecept) Rakott ételek (10 ételrecept) Saláták, köretek, mártások (40 ételrecept) Mártások (10 ételrecept) Kisétkezések ételei (16 ételrecept) Édességek, desszertek (12 ételrecept) |