Weboldalunk sütiket használ használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése (regisztráció, vásárlás) és a felhasználó weboldalon végzett tevékenységének nyomon követése érdekében (statisztika). Süti politika | Adatvédelmi szabályzat

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GI-diéta (E‑book)

2.400 Ft
Menny.:
Maximálisan rendelhető mennyiség: 1!
ISBN: 978-615-6337-28-3
Szerző: Fövényi József Dr.
Könyvünk a cukorbetegeket, ill. a súlyproblémákkal küzdőket látja el olyan táplálkozástani tanácsokkal, melyek segítenek a fogyókúrában, a cukorbeteg étrend kialakításában – kiegészítve 200 recepttel.

Könyvadatok

GI-diéta – Optimális fogyás cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak


Szerző(k): Dr.Fövényi József, Gyurcsáné Kondrát Ilona
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Hakucsák Róbert és Hakucsák Ibolya
Borítóterv, grafika: émeth János
Terjesztés: Végh Rita

Tulajdonságai

Terjedelem: 303 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2022
Fájl formátum: pdf
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-615-6337-28-3
ISSN: 2060-3495

Leírás

A GI-diéta neve a glikémiás index elnevezéséből ered. Az étkezéskor nem csupán a bevitt kalóriákra kell figyelni, hanem az ételek összetevőinek arányára (fehérjék-zsírok-szénhidrátok) is, sőt az is nagyban befolyásolja, hogy meghízunk-e vagy tartani tudjuk a súlyunkat, hogy milyen típusú szénhidrátot fogyasztunk az ételeinkkel.
-Ha magas GI-jű ételt fogyasztunk, az fokozza a meghízás esélyét, és növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
-Ha alacsony GI-jű ételeket fogyasztunk, az csökkenti az inzulinrezisztencia kialakulását, és a súlygyarapodást is jó eséllyel megállítja.
A könyv szerzői több évtizedes tapasztalataikat foglalják össze mindazok számára, akik súlyproblémákkal küzdenek, vagy már túlsúllyal rendelkeznek. A könyvben rövid orvosi és táplálkozástani alapismeretek ismertetése után mintegy 200 receptet találunk az összetevők arányának feltüntetése mellett, de segíti az egészséges étkezés kialakítását egy GI-táblázat, mintaétlapok és étrend-összeállítási javaslatok is.
A cél a súlygyarapodás megállítása cukorbeteg és egészséges túlsúlyosok számára.

Paraméterek

Tartalom

Bevezetés
I.Orvosi és táplálkozástani alapismeretek (Dr.Fövényi József)

  • Mi a metabolikus szindróma?
    • A metabolikus szindróma genetikai háttere
    • A metabolikus szindróma az életmódváltozások függvényében
    • Az anyagcserezavarok keletkezésének szociológiai háttere
    • A metabolikus szindróma és a globalizáció kapcsolata
  • A helyes táplálkozásról, illetve a diétáról általában
    • Az étrend energiatartalma
    • Az étrend összetétele
    • Az étkezések gyakorisága
    • Az egyes étkezések szénhidráttartalma
  • Tudnivalók a makro- és mikrotápanyagokról
  • Szénhidrátok
  • Fehérjék
  • Zsiradékok (zsírsavak)
  • Mikrotápanyagok: vitaminok és ásványi sók

II. Az egészséges, alacsony glikémiás indexű étrend alapjai (Dr.Fövényi József)

  • A glikémiás index számítása
  • Mitől függ az egyes ételek glikémiás indexe?
  • A glikémiás index szerepe az egészséges táplálkozásban
    • Mit jelent a glikémiás terhelés fogalma?
    • Kísérleti eredmények egyes ételek és italok vércukoremelő hatásáról
  • Néhány étel glikémiás indexe a glukózéhoz viszonyítva
  • A diétás élelmiszerek helye és szerepe az alacsony GI-étrendben
    • Mesterséges édesítőszerek és a velük készült italok
    • Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek
    • Élvezeti szerek és a GI-diéta
    • A növényi rostok szerepe

III. Kérdezz-felelek a GI-détáról (Gyurcsáné Kondrát Ilona)
IV. Receptek és diétás tanácsok (Gyurcsáné Kondrát Ilona)

  • Receptek jegyzéke
  • A készételek tápanyagtartalma (1 adagra számítva)
  • Receptek
  • Étrend-összeállítási javaslatok
  • Mintaétlapok
    • 1200 kcal 150 g szénhidráttal
    • 1500 kcal 185 g szénhidráttal
    • 1800 kcal 225 g szénhidráttal
  • Étrendi ötletek
  • GI-táblázat

V. Hasznos információk

  • Szójegyzék – Orvosi kifejezések szótára
  • Hasznos címek, linkek
  • Együttműködő partnerek
  • A SpringMed Kiadó könyvajánlója
  • Színes melléklet – ételfotókkal  (Fotók: Gyurcsáné Kondrát Ilona)