Weboldalunk sütiket használ használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése (regisztráció, vásárlás) és a felhasználó weboldalon végzett tevékenységének nyomon követése érdekében (statisztika). Süti politika | Adatvédelmi szabályzat

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cukorbetegek nagy diétáskönyve

3.980 Ft
3.185 Ft
Kedvezmény: 795 Ft 20%
Menny.:
ISBN: 978-963-9456-65-5
Szerző: Fövényi József Dr.
Könyvünk a cukorbetegek diétázásával kapcsolatos ismereteket, 1oo magyaros és reform módon elkészített receptet, tápanyagtáblázatot és más fontos tudnivalókat tartalmaz.

Könyvadatok

Cukorbetegek nagy diétáskönyve 2019 újranyomás – Hasznos információk képekben melléklettel

Puhafedelű, ragasztott kötés
Szerző(k): Gyurcsáné Kondrát Ilona, Dr. Fövényi József
Szakmai lektor: Dr. Zajkás Gábor és Antal Emese
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Hakucsák Róbert
Borítóterv, grafika: Németh János
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Belvárosi Nyomda Kft.
Ár: 3980 Ft

Tulajdonságai

Terjedelem: 313 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 1.: 2008, 2.: 2009, 3.: 2009, 4. bővített: 2011, 5.: 2013, 6. átdolgozott: 2015, újranyomás: 2017, 2018, 2019
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-963-9456-65-5
ISSN: 2060-3495

Leírás

A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az a köztudatban, hogy a cukorbetegeknek speciális étrendre van szükségük, mely állítás ma már nem állja meg a helyét. Alapelvként elmondható, hogy a 2-es típusú diabétesz leg- gyakrabban az elhízás talaján, annak következményeként alakul ki, ezért a kezelésében is alapvető a következetes kalória- és szénhidrátbevitel-csökkentés és a rendszeres mozgás. A megfelelő életvitel az esetek egy részében – főként a betegség korai stádiumában – olyan mértékű javulást okozhat, hogy a tablettás, vagy akár az inzulinos kezelés is hosszabb időn keresztül elkerülhetővé válik!
Hogyan táplálkozzon, mit egyen és hogyan kontrollálja az evési-ivási szokásait a frissen felfedezett cukorbeteg? Melyek a cukorbetegség szövődményei, amelyeket a helyes életvezetéssel el kell/lehet kerülnie?
A diabetológus-dietetikus szerzőpáros több évtizede foglalkozik cukorbetegekkel. Tapasztalataikat, a diétázással kapcsolatos ismereteiket, több mint 1oo magyaros és reform módon elkészített receptet, tápanyagtáblázatot és a cukorbetegeknek szánt, egyéb fontos tudnivalókat találhat e könyvben.

Paraméterek

Tartalom

A KÖNYVBEN SZEREPLŐ RECEPTEK JEGYZÉKE
A KÖNYVBEN SZEREPLŐ RECEPTEK TÁPANYAGTARTALMA
BEVEZETŐ
I.A CUKORBETEGSÉGRőL RÖVIDEN – AZ ORVOS TANÁCSAI

  • A CUKORBETEGSÉGRŐL ÁLTALÁBAN
    • Mi a diabétesz? Milyen gyakori betegség?
    • Melyek a diabétesz főbb típusai?
    • A cukorbetegség tünetei
    • A vércukor és az inzulin
  • MIT JELENT A VÉRCUKORSZINT CSÖKKENÉSE VAGY MEGEMELKEDÉSE?    
    • Mi a hipoglikémia?
    • Mi a hiperglikémia?
  • MEGELŐZHETŐ-E A CUKORBETEGSÉG?
  • A DIABÉTESZ GYÓGYSZERES KEZELÉSE
    • VércukorcsökkentŐ – elsŐsorban tablettás – gyógyszerek
    • Inzulinkészítmények és inzulinadagolási módok
  • A VÉRCUKOR-ÖNELLENŐRZÉSRŐL
  • A CUKORBETEGSÉG SZÖVŐDMÉNYEI
  • DIABÉTESZHEZ TÁRSULÓ MEGBETEGEDÉSEK
  • CÉLÉRTÉKEK DIABÉTESZBEN
  • A RENDSZERES TESTMOZGÁSRÓL
    • AZ ENERGIAFELVÉTEL ÉS LEADÁS EGYENSÚLYA
    • Normális helyzetben az energiafelvétel- és-leadás egyensúlyban van
    • Az energiafelhasználás zavarai
    • A kalóriaigényünk kiszámítása
  • A DIÉTÁRÓL ÁLTALÁBAN
  • A CUKORBETEGSÉG DIÉTÁVAL TÖRTÉNŐ KEZELÉSÉNEK TÖRTÉNETE
  • MIÉRT KELL DIÉTÁZNIA A CUKORBETEGNEK?
  • A DIÉTA FŐBB SZEMPONTJAI
    • Az étrend energiatartalma
    • Az étrend összetétele
    • Az étkezések gyakorisága
    • Az egyes étkezések szénhidráttartalma
    • A glikémiás index fogalma és jelentŐsége
  • AMIT A TÁPANYAGOKRÓL TUDNI KELL
    • Szénhidrátok
    • Fehérjék
    • Zsíradékok
    • Vitaminok, ásványi sók és növényi rostok
  • A „DIÉTÁS” ÉLELMISZEREKRŐL
    • A diétás élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében
    • Mesterséges édesítŐszerek és a felhasználásukkal készült italok
    • CukorhelyettesítŐ anyagok és a velük készült sütŐ- és édesipari termékek
    • A diéta és az élvezeti szerek
  • FOLYADÉKFOGYASZTÁS
  • A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMISOKRÓL
  • GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A DIÉTÁVAL KAPCSOLATBAN
    • Milyen módon csökkenthetŐk az egészséges étrend költségei? Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg diéta?
    • Diéta otthon, munkahelyen, iskolában, vendéglőben és utazás közben
  • DIÉTA ÉS GYÓGYSZERES KEZELÉS
    • Vércukorcsökkentő tablettával kezelt cukorbetegek diétája
    • Diéta tabletta- és inzulinkezelés kombinációja során
    • Diéta és inzulinkezelés
    • A metabolikus szindrómás cukorbetegek étrendje
  • A CUKORBETEG DIÉTA 6 PARANCSOLATA

II.A CUKORBETEG DIÉTA A DIETETIKUS SZEMÉVEL 

  • ÉTREND-ÖSSZEÁLLÍTÁSI ÉS TÁPLÁLKOZÁSI JAVASLATOK
  • MINTAÉTRENDEK
    • Minta étrend kb. 120 g szénhidráttal
    • Minta étrend kb. 150 g szénhidráttal
      • Minta étrend kb. 180 g szénhidráttal
      • Minta étrend kb. 225 g szénhidráttal
  • ÉTRENDI JAVASLATOK VESESZÖVŐDMÉNY ESETÉN
    • 60 g fehérjét tartalmazó mintaétlap
    • 40 g fehérjét tartalmazó mintaétlap
  • ÉTRENDI ÖTLETEK
  • RECEPTEK
    • Szendvicsek, szendvicsre valók
    • Levesek
    • Húsételek, húspótló feltétek, mártások
    • Köretek, főzelékek
    • Saláták
    • Tészták, gyümölcsös édességek

III.HASZNOS INFORMÁCIÓK

  • Tápanyagtáblázat kivonat (100g vagy 1 dl termékben)
  • 10 g szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek
  • BMI-táblázat
  • Szójegyzék – orvosi kifejezések szótára
  • Szakmai partnerek
  • Haszos címek, linkek
  • Ajánlott irodalom
  • A SpringMed Kiadó kiadványainak hozzáférhetősége

IV. HASZNOS INFORMÁCIÓK KÉPEKBEN (színes melléklet)

IV.SZÍNES MELLÉKLET