Könyvadatok
Vesebetegek diétáskönyve
Puhafedelű, ragasztott kötés
Szerző(k): Dr. Barna István, Veresné dr. Bálint Márta
Szakmai lektor: Kubányi Jolán MSc
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Németh János
Borítóterv, grafika: Németh János
Terjesztés: Végh Rita és Peller Judit
Nyomda és kötészet: Belvárosi Nyomda Kft.
Ár: 3480 Ft
Tulajdonságai
Terjedelem: 144 oldal + 8 oldal színes melléklet
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2019
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-615-5166-76-1
ISSN: 2060-3495
Leírás
Becslések szerint Magyarországon 800 ezer lakosnak van középsúlyos vagy súlyos vesebetegsége. A mindennapi gyakorlatban a vesebetegségek diagnosztizálására és a kezelés eredményességének megítélésére néhány alapvető ismeret szükséges. A könyv orvosszerzője tömören és érthetően összefoglalja, amit a krónikus vesebetegségekről a vesebetegeknek tudniuk kell, sőt külön fejezetben ismerteti, hogy milyen módon lehet elkerülni/lassítani a veseelégtelenség kialakulását.
A könyv táplálkozástudományi szakértője szerint a táplálkozásnak központi szerepe van a krónikus veseelégtelenség kezelésében, gondozásában. A diéta személyre szabottan, a veseműködés csökkenésének üteme és kezelési módja szerint változik. A szerző ezért betegségenként mutatja be, és ad példákat (recepteket) a megfelelő diétára.
Fontos megérteni, hogy mit és miért kell módosítani az étrendben, és tudni azt, hogy a beteg együttműködése létfontosságú a diéta megvalósításához. Ebben kíván segítséget nyújtani ez a betegtájékoztató könyv.
Ajánlás:
A vesebetegségek kezelésében a dietoterápiának nélkülözhetetlen szerepe van, melynek legfontosabb célja, hogy lassítsa a vesefunkció romlását és a szövődmények kialakulását. Abban az esetben, ha elhízás áll a háttérben, mindenképpen testtömegcsökkentésre kell törekedni, amely javítja az aktuális állapotot. Alultápláltság esetén pedig a normál testtömeg elérése a cél a betegség jobb kimenetele érdekében.
A diéta minden esetben személyre szabott, a kezelés módja szerint változik, igazodva az orvosi diagnózishoz. Ennek gyakorlati megvalósításához dietetikus szakember szükséges, de lényeges a beteg folyamatos együttműködése. A szakember a páciens igényeihez igazodó tápanyagösszetetelű étrendet állít össze az aktuális állapot figyelembevételével, valamint a rendelkezésre álló táplálkozási napló elemzésével, továbbá a testtömegváltozás folyamatos ellenőrzésével.
A diétás kezelés legfontosabb célja a megfelelő tápláltsági állapot fenntartása a gyógyulás teljes időszaka alatt. Éppen ezért az étrend legyen kiegyensúlyozott, biztosítsa a szervezet szükségleteit oly módon, hogy a társbetegségekre vonatkozó dietetikai előírásokat is egyaránt figyelembe vegye.
Fontos, hogy a páciens ismerje a betegséget és a kezelés lehetőségeit, beleértve az adekvát étrendet is. Az orvos-dietetikus szerzőpár által írt kitűnő könyv ehhez kíván segítséget nyújtani.
Kubányi Jolán, MSc elnök
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Paraméterek
Tartalom | Ajánlás (Kubányi Jolán MSc, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke) I. rész AMIT A KRÓNIKUS VESEBETEGSÉGEKRŐL A VESEBETEGEKNEK TUDNIUK KELL (Írta: Dr. habil. Barna István) 1. A krónikus vesebetegség jellemzői, szakaszai 1.1 Egy kis anatómia 2. Klinikai tünetek, vizsgálatok, diagnózis 2.1 Kórelőzmény, betegvizsgálat 2.2 Vizeletvizsgálat, vesefunkciós vizsgálatok 2.3 Képalkotó diagnosztika 2.4 A vese szövettani vizsgálata 2.5 Jellemző laboreltérések okai és következményei 3. A krónikus vesebetegség kialakulásának főbb okai 3.1 Magasvérnyomás-betegség (hipertónia) 3.2 A cukorbetegség (diabetes mellitus) 3.3 Vesebetegség és túlsúly 3.4 A vesék gyulladásos betegségei (Glomerulonephritisek) (A fejezetet írta: Dr. Bajcsi Dóra) 3.5 Nefrózis szindróma 3.6 Vesekövesség és köszvény 4. A vesebetegség romlásának lassítási módjai 4.1 A hipertónia (magasvérnyomás-betegség) kezelése 4.2 A zsíranyagcsere rendezése 4.3 A só- és vízháztartás rendezése (A fejezetet írta: dr. Pató Éva főorvos) 4.4 A vérszegénység kezelése 4.5 A vesét érő károsodások csökkentés 4.6 Kalcium- és foszforanyagcsere-zavar megelőzése és kezelése 5. Vesepótló kezelések (dialízis)(A fejezetet írta: Dr.Karátson András nefrológus) 5.1 Folyamatos ambuláns hasűri kezelés (CAPD) 5.2 Művesekezelés (hemodialízis) II. rész DIÉTÁS KEZELÉS KRÓNIKUS VESEBETEGSÉGBEN (Összeállította: Veresné dr. Bálint Márta) 6. Általános táplálkozási irányelvek, a tápláltsági állapot jellemzői 6.1 Miért kell diétázni? 6.2 Tápláltsági állapot krónikus vesebetegségben 7. Vesepótló kezelés nélküli betegek étrendi kezelése 7.1 A betegség enyhébb szakaszainak diétája 7.2 A betegség előrehaladottabb állapotának diétája 8. Dialíziskezelés alatti diéta 8.1 Étrendi kezelés hemodialízis alatt 8.2 Peritoneális dialízis és diéta 9. A nefrózis szindróma diétás kezelése 10. A vesebetegségben szenvedő cukorbeteg (diabéteszes nefropátiás beteg) diétája 10.1. A diéta szempontjai 11. Diétás kezelés vesekövesség esetén 11.1. Étrend kalcium-oxalát-kő esetén 11.2. A húgysavkövesség étrendje III. rész ÉTLAPPÉLDÁK, RECEPTEK (Összeállította: Veresné dr. Bálint Márta) 1. A krónikus veseelégtelenség enyhébb szakaszainak diétája – konzervatív kezelés mellett 2. A krónikus veseelégtelenség előrehaladottabb állapotának diétája – konzervatív kezelés mellett 3. Diéta a hemodialízis során 4. Diéta a peritoneális dialízis során 5. Diéta nefrózis szindróma esetén 6. Diéta diabéteszes nefropátia esetén 7. Diéta kalcium-oxalát-kő esetén 8. Diétás étrend húgysavkő esetén IV. rész HASZNOS INFORMÁCIÓK A könyvben szereplő rövidítések jegyzéke A SpringMed Kiadó könyvajánlója |