Könyvadatok
Kardiovaszkuláris prevenció - A szív- és érbetegségek megelőzése (E-book)
Szerző(k): Dr.Barna István
Szakmai lektor: Dr. Balogh Zoltán
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés: Hakucsák Róbert
Tipográfia és borítóterv: Németh János
Az ételfotókat készítette: Schaffer László fotóművész
Tulajdonságai
Terjedelem: 136 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2023
Fájl formátum: pdf
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-615-6337-51-1
ISSN: 2064-8154
A könyv megvásárolható nyomtatott változatban is.
Leírás
A kardiovaszkuláris prevenció, azaz a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzése nem orvosi feladat! Az orvos segítséget nyújthat, ám minden embernek tisztában kell lenni azzal, hogy megőrizheti egészségét, ha helyes életmódot folytat.
E könyv szerzője belgyógyász. Orvosként több évtizede segít tanácsaival emberek ezreinek, és gyógyítja a már kialakult betegségeiket. Számos szakmai és ismeretterjesztő könyv szerzőjeként, előadóként, egyetemi oktatóként is vallja, hogy az ismeretek átadásával a megfelelő kommunikációval hatékonyabb az együttműködés orvos és beteg között.
E könyv átfogó ismeretanyag segít azoknak, akik személyes felelősségük tudatában vannak és megfelelő életvitellel – helyes táplálkozás és mozgás, stresszkezelés, káros szenvedélyek felszámolása – szeretnék a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát csökkenteni.
Jobb előbb, mint később elkezdeni az egészségtudatos életet, de sosem késő!
A könyv 5 nagy fejezetből áll:
- A szív-érrendszeri betegségek kialakulásának ismert kockázati tényezői
- A helyes életmód (táplálkozás, mozgás, lelki egyensúly) ismérvei
- Egyes kardiovaszkuláris betegségek kialakulását előidéző tényezők bemutatása
- Ajánlott lakossági szűrővizsgálatok
- A beteg-együttműködés elemei
A fejezetek végén kész előadások anyagai is megtalálhatók, amelyek a szerző jóvoltából szabadon felhasználhatók. Ez segítséget nyújthat az orvosok, egészségügyi szakdolgozók, gyógyszerészek prevenciós munkájához is.
Ezen kívül részletes tápanyagtáblázat is segíti az Olvasót az életmód tervezésében vagy átalakításában.
Paraméterek
Tartalom | 1. A szív-érrendszeri betegségek kockázata – Kockázati tényezők és célkitűzés – A kardiovaszkuláris kockázat felmérése 1. előadás: A kardiovaszkuláris kockázat 2. Az életmód szerepe a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében – Táplálkozás – alapvető irányelvek – Az elhízás, mint kockázat Epidemiológia Az elhízás kórtana Az elhízás felismerése és kezelése – Emelkedett koleszterinérték Hiperlipidémia, metabolikus betegségek jelentősége Étrendi kezelés – Emelkedett húgysavszint (hiperurikémia) Okok Az emelkedett húgysavszint következményei A húgysavszint csökkentésének lehetőségei – Nátrium – (só)fogyasztás szerepe A fokozott nátrium – (só)fogyasztás jelentősége A sócsökkentés lehetséges módjai 2. előadás: Táplálkozás, elhízás, sófogyasztás, hiperurikémia – A kálium, kálcium és a magnéziumfogysztás szerepe – A vitaminok és antioxidánsok szerepe – Az alkoholfogysztás csökkentése, elhagyása – A dohányzás – A dohányzás hatásai – Segítség a leszokáshoz – Fizikai aktivitás A rendszeres fizikai aktivitás hatása Rendszeres fizikai aktivitás a szív – és érrendszeri betegség megelőzésében, kezelésében A fizikai aktivitás jótékony hatásai A fizikai aktivitás vérnyomáscsökkentő hatása A fizikai aktivitás lehetséges kockázatai – A lelkiállapot szerepe a szív – és érrendszeri betegségek megelőzésében 3. előadás: Testmozgás, fizikai aktivitás 3. Egyes betegségek megelőzése, szűrése –Emelkedett vércukorérték Felnőttkori cukorbetegség és szövődményei A cukorbetegség diagnózisa A cukorbetegség megelőzése, kezelése 4. előadás: Diabetes mellitus – Emelkedett vérnyomás – hipertónia Epidemiológia A hipertónia tünetei, diagnózisa Vérnyomásmérés A hipertónia szövődményei 5. előadás: Magas vérnyomás –hipertónia – A szívbetegség szűrése, megelőzése Néhány alapismeret a szív működéséről Iszkémiás szívbetegségek – ISZB (angina, szívinfarktus) Akut coronaria szindróma – szívinfarktus, instabil angina Az iszkémiás szavbetegség megelőzése 6. előadás: Szívbetegségek diagnosztikája – hipertónia – Agyérbetegség szűrése, megelőzése Klinikai tünetek, epidemiológia A stroke kockázati tényezői (rizikófaktorok) A stroke megelőzési lehetőségei Teendők akut stroke esetén Későbbi teendők stroke után 7. előadás: Stroke – megelőzés és kezelés – Perifériás érbetegség szűrése A perifériás érbetegségek jelentősége, kimutatása A boka/kar index A pulzushullám terjedési sebességének változása 8. előadás: Perifériás érbetegségek – Vesebetegségek szűrése, megelőzése Vizeletvizsgálat Vér a vizeletben – haematuria (magyarul: hematuria) Fehérje a vizeletben – proteinuria Kémiai laboratóriumi vizsgálatok Az étrend szerepe a nefrológiai kórképek megelőzésében, kezelésében 9. előadás: Vizeletvizsgálat 4. Ajánlott szűrővizsgálatok 10. előadás: Szűrővizsgálatok 5. A beteg – együttműködés szerepe – Alapfogalmak – Együttműködés a beteg szemszögéből – Az együttműködés hatékonyságának javítása 11. előadás: Betegegyüttműködés javítása Hasznos információk – Felhasznált irodalom – Tápanyagtáblázat – kivonat – A kezelési módra vonatkozó ajánlások erőssége – A SpringMed Kiadó könyvajánlója – A SpringMed Kiadó kiadványainak elérhetősége |