Könyvadatok
Táplálkozási tanácsok 50 év felettieknek
Puhafedelű, ragasztott kötés
Szerző(k): Veresné Dr. Bálint Márta, Horváth Judit, Dr. Lichthammer Adrienn
Ételreceptek, fotók: Horváth Judit
Tápanyagszámítás: Dr. Lichthammer Adrienn
Szakmai lektor: Kubányi Jolán, Msc
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Németh János
Borítóterv, grafika: Németh János
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Belvárosi Nyomda Zrt.
Ár: 3980 Ft
Tulajdonságai
Terjedelem: 268 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2019
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-963-9456-53-2
ISSN: 2060-3495
Leírás
Az idősödés természetes folyamat, melyet szerencsés esetben mind hosszabb ideig megtapasztalhatunk. Az egészség megtartása pedig a legfontosabb dolog ahhoz, hogy az időskor miatt ne váljunk kiszolgáltatottá, és az életet mindvégig élvezhessük. Érdemes ezért megérteni, mi történik szervezetünkben, és végiggondolni, mit tehetünk magunkért.
Az életkorból adódóan azonban különböző táplálkozási problémák jelentkeznek.
• A hibás étkezési szokások esetleg már rögzültek, jobban ragaszkodnak a hagyományokhoz.
• A lakosság többségéhez hasonlóan táplálkozási ismereteik nem megfelelőek.
• Nincsenek tisztában a természetes élettani változásokkal, így azokhoz nem alkalmazkodnak.
• Gyakran beteg, gyógyszert szed, mely szintén befolyásolhatja az étvágyat.
A megfelelő táplálkozás késlelteti az öregedést, egészségmegőrző hatású, és a már kialakult betegség tüneteit is enyhíti.
A táplálkozásszakértők könyve ehhez nyújt segítséget. Ajánljuk a könyvet azoknak az 50 év felettieknek, akik tudatosan próbálják az egészségüket megőrizni és ehhez szívesen olvasnak megfelelő irodalmat. A könyvben színes melléklet tartalmazza a receptekhez készült ételfotókat.
Paraméterek
Tartalom | A könyvben szereplő receptek és érdekességek jegyzéke Ajánlás (Zentai Andrea, MSc) Beköszöntő (Dr . Jászberényi József) Szerzői előszó I. Az időskorról A népesség jellemzői Ki számít öregnek Táplálkozási problémák időskorban Élettani változások A tápláltsági állapot jellemzői II. Étrendi ajánlások Tápanyagszükséglet és az étrend jellemzői Felhasználható nyersanyagok Konyhatechnológiai lehetőségek Gyakorlati tanácsok III. Táplálkozásfüggő betegségekről röviden Székrekedés (obstipáció) Tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) Elhízás, túlsúly (obesitás) Cukorbetegség (diabétesz) Szív- és keringési betegségek (kardiovaszkuláris betegségek) Csontritkulás (oszteoporózis) Gyógyszerszedés IV. Korszerű és finom receptek Receptek jegyzéke 1 . Szendvicskrémek 2 . Gyors reggelik 3 . Előételek, vendégvárók 4 . Levesek 5 . Húsos ételek 6 . Egytálételek 7 . Húsmentes ételek 8 . Desszertek, sós és édes sütemények V. Hiedelmek, tévhitek (igaz – nem igaz) VI. Hasznos információk A könyv szerzői, lektora és támogatói Felhasznált irodalom A SpringMed Kiadó könyvajánlója VII.SZÍNES MELLÉKLET |