Könyvadatok
Közétkeztető kézikönyve IV
Szerző(k): Szűcs Zsuzsanna, Vígné Sági Katalin
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Németh János
Borítóterv, grafika: Németh János
Tulajdonságai
Terjedelem: 198 + 8 oldal színes melléklet
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2023
Fájl formátum: pdf
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-615-6337-73-3
A könyv megvásárolható nyomtatott változatban is.
Leírás
A „Közétkeztetők kézikönyve” sorozat egy rendkívül gyakorlatias, nagyon sok támpontot és szakmai segítséget kínáló gyűjtemény, melynek a jelen (IV.) kötete az iskolás korosztály (6–18 éves) táplálkozását vette górcső alá.
Az étel, az átadott tápanyagokon túl, minden életkorban számos szerepet tölt be, azonban a gyermekek számára különösen fontos. Az iskolai menü így jóval több a rendeletben meghatározott grammoknál; egy falat otthon, pár perc kikapcsolódás az órarend rohanó körforgásából.
A könyv I. része az elméleti tudnivalókat foglalja össze, szerzője Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A tartalomból:
- Az iskoláskorú (6–18 éves) gyermekek fizikai, mentális és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei.
- A 6–18 éves gyermekek életmódját, táplálkozási szokásait vizsgáló felmérések ismertetése.
- Táplálkozási ajánlások (OKOSTÁNYÉR®) bemutatása.
- Az iskola mint az egészségmegőrzés színterének bemutatása a beavatkozási lehetőségek ismertetésével.
- A közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben.
A kötet II. részének szerzője Vígné Sági Katalin, dietetikus, élelmezésvezető.
Az általa összeállított receptgyűjteményben 170 recept leírásával, az alapanyagok és a konyhatechnológiai módszerek sokféle használatával igyekszik a mindennapi munkát segíteni a közétkeztetésben dolgozók részére. Véleménye szerint a receptgyűjtemény csak kiindulópont, az ételek készítésekor minden esetben figyelembe kell venni a helyi viszonyokat és adottságokat, majd célszerű saját adatbázist, saját receptgyűjteményt kialakítani.
A színes mellékletben szakmai anyagokat és ételfotókat is talál a Tisztelt Olvasó.
A kötet szerzők:
Szűcs Zsuzsanna MSc RD
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke. A Semmelweis Egyetem mesteroktatója. Az Európai Dietetikai Szövetség (EFAD) Elhízástudományi munkacsoportjának tagja. Az Új Diéta szaklap felelős szerkesztője és a Táplálkozásmarketing, Medical Digest Prevention és a Dietetikai és Táplálkozástudományi Szemle folyóiratok szerkesztőségi tagja.
Vezetésével készült el többek között az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®, valósult meg a hazai gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló összehasonlító elemzés, valamint az MDOSZ állásfoglalása a növényi alapú étrendek egészséghatásairól. Az MDOSZ „Év Tudományos Dietetikusa 2009” díj, az Emberi Erőforrások Miniszterének elismerő oklevele (2016) és a Pro Dietetica Metabolica díj (2019) birtokosa. 47 magyar és angol nyelvű tudományos közlemény, több mint 100 előadás, illetve poszter szerzője, társszerzője, 12 könyv társszerzője, lektora. Számos, a nagyközönségnek szóló előadás és cikk szerzője, oktatóprogramok résztvevője.
Vígné Sági Katalin
1990-ben vette át dietetikusi diplomáját kiváló minősítéssel. Ezt követően 10 éven át dolgozott az Országos Élelmezésés Táplálkozástudományi Intézet csapatában. Kedvenc szakterülete a gyermekétkeztetés kutatása. Részt vett a NutriComp tápanyagszámító szoftver kidolgozásában. Szakácskönyvet írt „Egyszerűen, egészségesen” címmel a közétkeztetés számára, és folyamatosan publikált az „Élelmezés” című folyóiratban.
2014 óta a Budafoki Református Gyülekezet által működtetett 1200 adagos főzőkonyhát vezeti, ahol élelmezésvezető, dietetikus és egyben ügyvezető. A szerző ars poeticája: „Hiszem, és vallom, hogy a szakmai korrektség, az emberi, erkölcsi tényezők összehangolása kell hogy a zsinórmérték legyen mind a munkában, mind a magánéletben. Legfontosabb feladataként a prevencióra tekintek, melynek alappillére a gyerekek életének pozitív formálása, beleértve a táplálkozást is. Nagyon fontos számomra a magyar gasztronómiai hagyományok őrzése, illetve a mai korszerű lehetőségekkel való szinkronizálása, de pont ennyire hangsúlyos a nemzetközi trendek monitorozása, a folyamatos tanulás, fejlődés, nyitottság, a tapasztalatok átadása és a fi atalok támogatása.”
Paraméterek
Tartalom | ISKOLÁSKORÚ GYERMEKEK KÖZÉTKEZTETÉSE Írta: Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember Előszó
Zárszó Felhasznált irodalom Tárgymutató II. rész RECEPTEK Írta: Vígné Sági Katalin, Élelmezésvezető, dietetikus Receptek jegyzéke
A SpringMed Kiadó könyvajánlója Bemutatkozik az MDOSZ SZÍNES MELLÉKLET |