Könyvadatok
Daganatos betegségek megelőzése és kezelése
Puhafedelű, ragasztott kötés
Szerző(k): Dr. Bittner Nóra, Gyurcsáné Kondrát Ilona
Szakmai lektor: Kubányi Jolán, Msc.
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia, borítóterv: Németh János
Ételfotók: Gyurcsáné Kondrát Ilona
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Belvárosi Nyomda Zrt.
Ár: 3980 Ft
Tulajdonságai
Terjedelem: 252 + 16 oldal színes melléklet oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2019
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-615-5166-75-4
ISSN: 2060-3495
Leírás
A daganatos megbetegedések hazánkban is több százezer embert érintenek. A halálozási statisztikák alapján, a vezető halálokok közé tartozik a tüdőrák, a vastagbélrák és az emlőrák. Ezen betegségek kialakulásában is szerepet játszanak a rossz szokások: a dohányzás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen ételek fogyasztása, valamint a stressz.
A daganatos betegségek kialakulásában feltételezhetően 30-60%-ban van jelentősége az étkezésnek. Ha elfogadjuk a tényt, hogy odafigyeljünk a táplálkozásra, ha a mindennapjaink részévé tesszük a mozgást, akkor már sokat tettünk az egészségünk megóvása érdekében! Ráadásul, ugyanazon ételreceptek és tanácsok megfogadásával és betartásával, nemcsak a daganatok, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is tudjuk akadályozni.
A könyv alkotói évtizedes tapasztalattal rendelkező orvosok és dietetikusok. A szerzők jól átlátható rendszerbe foglalva ismertetik mindazon tudnivalókat, melyeket minden egészségtudatos egyénnek, illetve daganatos betegnek tudnia kell, hiszen az életmód- és étkezési tanácsok mindenkire vonatkoznak.
A tudás, az ismeretek, valamint a könnyen elkészíthető receptek segítik az olvasót a daganatos betegségek megelőzésében, de azokat is, akik daga-natos betegségük kapcsán étkezési és életmódbeli útmutatást keresnek.
Paraméterek
Tartalom | 1. rész: A TÁPLÁLKOZÁS, AZ ÉLETMÓD ÉS A DAGANATOS BETEGSÉGEK ÖSSZEFÜGGÉSEI 1.1. AMIT A DAGANATOS BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁRÓL ÉS FELISMERÉSÉRŐL TUDNI KELL (Írta: Dr. Bittner Nóra, onkológus főorvos) 1.1.1. A daganatok kialakulásáért felelős tényezők 1.1.2. A daganatok típusai, felismerésük és kezelési lehetőségek 1.1.3. Mi a teendő a daganatos diagnózis megállapítása után? 1.1.4. A daganatok kezelési lehetőségei 1.1.5. A daganatgátló kezelések és a táplálkozás összefüggése 1.1.6. A leggyakrabban alkalmazott, sejtosztódást gátló gyógyszerek és legjellemzőbb mellékhatásaik 1.1.7. Mire figyeljünk a daganatgátló kezelések során? 1.1.8. Mit tehetünk a fellépő mellékhatásokkal, és étrendünkkel hogyan alkamazkodjunk? 1.2. A MEGELŐZÉS LEHETŐSÉGEI (Írta: Dr. Bittner Nóra, onkológus főorvos) 1.2.1. Az eddig legismertebb rákkeltő kémiai anyagok 1.2.2. A természetben előforduló rákkeltő anyagok 1.2.3. A leggyakrabban előforduló daganatok szervrendszerenként és kialakulásuk lehetséges okai 1.2.4. Mit tehetünk a daganatok kialakulásának megelőzéséért, a kockázatok csökkentéséért? 1.3. ÉLETMÓDTANÁCSOK, VALAMINT A TESTMOZGÁS LEHETŐSÉGEI A DAGANATOS BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN (Írta: Dr. Boros Szilvia, sportszakorvos, táplálkozástudományi szakember) 1.3.1. Bevezetés 1.3.2. Fizikai aktivitásra vonatkozó általános ajánlások 1.3.3. A jóga, tajcsi és más test-elme terápia szerepe a daganatos betegségek kezelésében 1.3.4. Testedzéssel kapcsolatos javaslatok daganatos betegeknek 1.3.5. Veszélyek a kezelés alatt, ill. közvetlenül utána daganatos betegek esetében 2. rész: TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉRE ÉS DAGANATOK ESETÉN 2.1. ÉTRENDI AJÁNLÁSOK Írta: Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus) 2.2. TÁPLÁLKOZÁSI ALAPISMERETEK (Írta: Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus) 2.2.1. Energia 2.2.2. Fehérjék 2.2.3. Zsírok 2.2.4. Szénhidrátok 2.2.5. Vitaminok és ásványi anyagok 2.2.6. Egyéb összetevők 2.2.7. Folyadékfogyasztás 2.3. AZ ÉTRENDI AJÁNLÁSOK GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁSA (Írta: Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus) 2.3.1. Általános irányelvek 2.3.2. Betegségek együttes előfordulása (komorbiditások) 2.3.3. Táplálkozás a kezelések alatt 2.4. MESTERSÉGES TÁPLÁLÁS, A TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT ÉS A TÁPSZEREK JELENTŐSÉGE A DAGANATOS BETEGEK TÁPLÁLKOZÁSÁBAN (Írta: Henter Izabella, MSc-dietetikus) 2.4.1. Alapfogalmak a tápláltsági állapotra vonatkozóan 2.4.2. A kóros tápláltsági állapot felismerése 2.4.3. A mesterséges táplálás célja és formái 2.4.4. Tápszerek/speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek 2.4.5. Gyakorlati tanácsok tápszerek/speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek alkalmazásához 3. rész: ÉTELRECEPTEK AZ EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG JEGYÉBEN (Írta: Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus) 3.1. RECEPTEK JEGYZÉKE 3.2. A RECEPTEK TÁPANYAGTARTALMA 3.3. ÚTMUTATÓ AZ ÉTELEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ 3.4. MINTAÉTRENDEK 3.4.1. Testtömegtartó mintaétrend (1500–2000 kcal) 3.4.2. Roboráló mintaétrend (2500–3000 kcal) 3.5. RECEPTEK 3.5.1. Saláták 3.5.2. Szendvicsek, szendvicshez valók 3.5.3. Levesek 3.5.4. Húsételek 3.5.4.1. Szárnyas ételek 3.5.4.2. Halételek 3.5.5. Húspótló ételek 3.5.6. Mártások és köretek 3.5.7. Főzelékek 3.5.8. Tésztaételek 3.5.9. Desszertek 4. rész: HASZNOS INFORMÁCIÓK SZÍNES MELLÉKLET |