Weboldalunk sütiket használ használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése (regisztráció, vásárlás) és a felhasználó weboldalon végzett tevékenységének nyomon követése érdekében (statisztika). Süti politika | Adatvédelmi szabályzat

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termék címkék:
SpringMed Kiadó

A nagy rizikófaktorok

1.890 Ft
1.510 Ft
Kedvezmény: 380 Ft 20%
Menny.:
ISBN: 963-9695-04-1
Szerző: Pados Gyula Dr.
Ajánljuk e könyvet mindazoknak, akik szeretnék az egészségüket megőrizni és ezért hajlandók is tenni.

Könyvadatok

A nagy rizikófaktorok

Puhafedelű, ragasztókötött
Szerző(k): Dr. Pados Gyula
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Sárközy Andrea, Németh János
Borítóterv, grafika: Németh János, Megyeri Katalin és Vékony Ágnes
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Fischermann Kft.
Ár: 1890 Ft

Tulajdonságai

Terjedelem: 128 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2006. június 05.
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 963-9695-04-1
ISSN: 1786-5670

Leírás

A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás (a szívkoszorúér-betegség és a stroke) a fejlett országokban a mai napig a vezető halálokot jelentik. A nagy rizikófaktorok: az elhízás, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás betegség, a cukorháztartás zavarai (csökkent glukóz-tolerancia, cukorbetegség), valamint a dohányzás külön-külön is, de együttes előfordulásuk – a metabolikus szindróma – esetén sokszorosára növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
A könyv szerzője aktívan részt vett a Magyar Terápiás Konszenzus konferencián, amelyen a hazai orvostársaságok jeles képviselői közösen állították össze a nagy kockázatú csoportba tartozó betegek számára az életmódra és a gyógyszeres terápiára vonatkozó javaslataikat.
Ajánljuk e könyvet mindazoknak, akik szeretnék az egészségüket megőrizni és ezért hajlandók is tenni.

Paraméterek

Tartalom

A szerző előszava 
Az érelmeszesedés és következményei
A szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és fajtái
A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai

  • A szív- és érrendszeri kockázat felmérése és beosztása súlyosság szerint 
    • Nagy szív- és érrendszeri kockázat 
    • Igen nagy kockázat 
    • Közepes, illetve kis kockázat 

Célértékek 
Életmódváltoztatás 

  • Fizikai aktivitás 
  • Táplálkozás 
  • Dohányzás 

A rizikófaktorok rangsora 
Az elhízás mint rizikófaktor 

  • Haskörfogat 
  • Az elhízás diétás kezelése 
  • Zsírok vagy szénhidrátok? 
  • Glikémiás index 
  • Divatos fogyókúrás étrendek 
  • Szemléletváltoztatás (viselkedés- és magatartásterápia) 
  • Az elhízottak fizikai aktivitása 
  • Az elhízás gyógyszeres, műtéti kezelése 

Koleszterin és más lipid rizikófaktorok

  • A koleszterin és a szívinfarktus összefüggése 
  • A koleszterinszint csökkentésének eredményei 

A magas vérnyomás mint rizikófaktor 

  • A magas vérnyomás gyakorisága 
  • A sófogyasztás (NaCl) és a hipertónia összefüggése 
  • Kálium, magnézium, kalcium és a vérnyomás 
  • Alkoholfogyasztás és hipertónia 
  • A stressz, a dohányzás és a vérnyomás 
  • A mozgás és a vérnyomás 
  • A vérnyomás célértékei 
  • A diabétesz, mint rizikófaktor 
  • Célértékek diabéteszben 
  • A „négyesfogat”, a metabolikus szindróma 
  • A testsúlyfelesleg csökkentésének hatásai 
  • Alapvizsgálatok bármelyik rizikófaktor észlelésekor 

Hasznos információk 

  • Lipidközpontok 
  • Mintaétrendek 
  • Alacsony energia-, zsír- és koleszterintartalmú ételek (receptek) 
  • Tápanyagtáblázat
  • Élelmi anyagok konyhasótartalma 
  • Élelmiszerek glikémiás index szerinti csoportosítása 

Szójegyzék – orvosi kifejezések magyarázata 
Ajánlott irodalom 
Hasznos linkek 
Együttműködõ partnerek 
A SpringMed Kiadó kiadványai 
A SpringMed Kiadó kiadványainak elérhetősége