Könyvadatok
Gasztroenterológia a háziorvosi gyakorlatban
Puhafedelű, ragasztókötött
Alkotószerkesztők: Magyar Anna, Bajor Judit
Szerző(k): Dr. Bajor Judit, Dr. Bálint Levente, Prof. Dr. Czakó László, Prof. Dr. Figler Mária, Dr. Illés Anita, Prof. Dr. Izbéki Ferenc, Dr. Király Ágnes, Dr. Kovács Ágota, Dr. Magyar Anna, Prof. Dr. Oláh Attila, Dr. Pák Péter, Prof. Dr. Pár Alajos, Dr. Sarlós Patrícia, Dr. Schäfer Eszter, Dr. Schuller János, Dr. Szepes Zoltán, Dr. Tornai István, Dr. Varga Márta
Szakmai lektor: Prof. Dr. Papp János
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Németh János
Borítóterv, grafika: Németh János
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Belvárosi Nyomda Zrt.
Ár: 7400 Ft
Tulajdonságai
Terjedelem: 336 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2019
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-615-5166-78-5
ISSN: 2063-4005
Leírás
„A gasztroenterológia nem annyira egzakt diszciplína, mint pl. a kardiológia, ahol minden mérhető, számolható, leképezhető, és minden döntés evidenciákra épül. A gasztroenterológiai beteg panaszainak értékelése és a beteg ellátása sokkal inkább művészet, mely az evidenciákon felül tapasztalatokon, a beteg beható ismeretén, az orvos megérzésein alapul.
A háziorvosnak a betegek vizsgálatakor három kincset érő eszköz van a kezében: az első, a betegnek és környezetének alapos ismerete, a második az alapos anamnézisfelvétel, a harmadik pedig a fizikális vizsgálat... Ha lelkiismeretesen élünk e három eszközzel, könnyen jutunk gasztroenterológiai diagnózishoz. A labor- és képalkotó vizsgálatok már „csupán” megerősítik, finomítják vagy megcáfolják a feltételezett diagnózist.
Sajnos ma Magyarországon korlátozott a háziorvos kompetenciája, mind a kivizsgálásban, mind pedig a kezelésben, viszont kitűnő szakorvosgárda van segítségünkre a betegeink ellátásában. A végső diagnózis felállítását, a kezelések indítását, beállítását sokszor a gasztroenterológus végzi, de a fenntartásban, gondozásban és betegkövetésben, valamint a prevencióban érdemes együttműködni a beteget ismerő és őt folyamatosan észlelő háziorvossal.”
(Részlet a Szerkesztők ajánlásából)
Mindehhez kíván segítséget adni e könyv, melyben a praxisban leggyakrabban előforduló gasztroenterológiai betegségek alapellátásához igyekeznek praktikus útmutatót szolgáltatni a kötet szerzői.
A könyv elsősorban a háziorvosi praxisban dolgozó orvosoknak és asszisztenseiknek készült, de szakorvosjelöltek és PhD-hallgatók is haszonnal forgathatják a gasztroenterológia területén mindenre kiterjedő, ugyanakkor tömör, rövid kiadványt.
Paraméterek
Tartalom | A könyv fejezeteinek szerzői 1. BETEGSÉGEK ÉS GYAKORLATI TEENDŐK |