Weboldalunk sütiket használ használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése (regisztráció, vásárlás) és a felhasználó weboldalon végzett tevékenységének nyomon követése érdekében (statisztika). Süti politika | Adatvédelmi szabályzat

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termék címkék:
SpringMed Kiadó

Életmódváltó ABC

3.480 Ft
2.785 Ft
Kedvezmény: 695 Ft 20%
Menny.:
ISBN: 978-963-9695-30-6
Szerző: Gézsi Andrásné
A könyv az életszemlélet formálásának segítéseként az életmódváltás alapjait foglalja össze. Kötetünk finom és egészséges ételreceptekkel, a könnyen megtanulható mozgásprogramok bemutatásával csinál kedvet az életmódváltás elkezdéséhez. 

Könyvadatok

Életmódváltó ABC - 99 recepttel és a dietetikus tanácsaival a tartós testsúlycsökkentésért

Puhafedelű, ragasztott kötés
Szerző(k): Gézsi Andrásné
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Németh János
Borítóterv, grafika: Németh János
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Belvárosi Nyomda Zrt.
Ár: 3480 Ft

Tulajdonságai

Terjedelem: 176 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2020
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-963-9695-30-6
ISSN: 2063-7756

A könyv megvásárolható E-book változatban is.

Leírás

40 éve dolgozom dietetikusként, 22 éve a Délpesti Centrumkórház vezető dietetikusaként. Munkásságom alatt az egészségnevelést mindig fontos feladatomnak tartottam. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztem a túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytató fiatalok és idősebb, a problémák következményeként már betegséggel küzdők elbukott próbálkozásaiból, de sikertörténeteiből is. A személyes példa-mutatás mellett az életszemlélet formálásának segítéseként – jelen kiadványban – az életmódváltás alapjait foglaltam keretbe. A finom és egészséges ételek receptjeivel, a könnyen megtanulható és végrehajtható mozgásprogramok bemutatásával szeretnék kedvet csinálni az életmódváltás elkezdéséhez. A többi Önön múlik.br>br> Gézsi Andrásné

ELŐSZÓ
Tisztelt Olvasó!
Az ember nagy kincse az egészsége, de legtöbbször csak akkor jön rá fontosságára, amikor már nem rendelkezik vele. Sajnos ezzel egyre többen szembesülünk is. A számok, a statisztikák könyörtelenek, sok mindent elárulnak.
A magyar lakosság egészségi állapota rendkívül kedvezőtlenül alakult az elmúlt néhány évtizedben. Kétharmada elhízott, közel egymillió a regisztrált cukorbetegek száma, évente harmincezren halnak meg rákban, tömegesnek mondható az alkoholfüggők köre is.
Az okokat ismerjük: mindegyik visszavezethető a helytelen életvitelre, az egészségtelen táplálkozásra, a mozgásszegény életmódra, a dohányzásra, a mértéktelen alkoholfogyasztásra és a stresszhelyzetek nem megfelelő kezelésére.
Soha nem késő belevágni egy új, egészségjavító életformába! Egy mozgásszegény életmódot folytató, helytelenül táplálkozó, extrém túl- súllyal rendelkező ember szervezete is képes megújulni, de ehhez élet- módváltásra van szüksége.
Mikor beszélhetünk egészséges életmódról?
A testünket egész életre kapjuk. Ahhoz, hogy az egészségünket hosszú ideig megtarthassuk, a rendeltetésének megfelelően kell használnunk. Olyan körülmények között kell kezelnünk, hogy a lélek, a szervezet és a belső szervek lehetőleg egyensúlyban maradjanak. Mindig mindegyik megkaphassa mindazt, amire szüksége van: vagyis testi, szellemi és lel- ki síkon is összhangban kell élnünk önmagunkkal. Ennek megléte esetén beszélhetünk arról, hogy egészségesek vagyunk.
Az egészség definíciója
Egészség az , ami a szellemi/lelki és a testi/fizikai egészség állapotának egyensúlya. Orvosi értelemben pedig a zavarok hiánya, ápolásra nem szoruló, kezelést nem igénylő állapot. Ennek az állapotnak a fennállása esetén pedig egészséges életmódról beszélünk. Az elmondottak alap- ján az egészség meglétének tehát három pillére van:
• Szellemi-lelki egészség. A környezeti és társadalmi tényezőkhöz való alkalmazkodóképességet jelenti.
• Rendszeres testmozgás. Minden szervrendszerre pozitív hatással van, és eredményes működésüket biztosítja.
• Egészséges táplálkozás. A szervezet optimális működését képes biztosítani, vagyis a szükséges építőanyagok, vitaminok az igényeknek megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban folyamatosan rendelkezésre állnak.
Az egészséges életmódba tehát sok minden beletartozik, és annál jobb, minél több részletére oda tudunk figyelni, de már egy-egy elem megvalósulása is sokat jelenthet.
Amennyiben úgy érzi, hogy szeretne változtatni az életmódján, mert szeretne egészségesen élni, akkor mindenképpen ajánlott Önnek e könyv tanulmányozása.
Hasznos időtöltést, jó tanulást kívánunk!

A könyv szerzője

Paraméterek

Tartalom

Előszó
I. RÉSZ: ALAPVETŐ TUDNIVALÓK A TÚLSÚLLYAL KAPCSOLATBAN

  1. Minden, amit az elhízásról tudni kell
    1. Az elhízás okai
      1. Az elhízás elsődleges okai
        1. Testalkati tényezők, genetikai hajlam
        2. Betegségek, szervi rendellenességek
      2. Az elhízás másodlagos okai
        1. Helytelen táplálkozás
        2. Inaktív életmód
        3. Pszichés tényezők
        4. Szociokulturális tényezők
        5. Egyéb tényezők
        6. A fogyókúrában elkövetett hibák
    2. Az elhízás mértékének és típusának megállapítása mérésekkel
      1. Testtömegindex (BMI)
      2. A testösszetétel mérése
      3. Derékkörfogat és derék/csípő hányados
      4. Az izomtömeg becslése
      5. Számolás a táblázatok és a képletek használatával
    3. Az elhízás tünetei és szövődményei
    4. Az elhízás kezelése
      1. A táplálkozással kapcsolatos életviteli tanácsok
  2. A táplálkozási szokások és kockázatok felmérése
    1. A táplálkozási szokások felmérése
      1. A felmérés módja
      2. Táblázat az élelmiszerek fogyasztási gyakoriságáról
    2. Kockázatfelmérés cukorbetegség kialakulására
  3. Táplálkozási irányelvek túlsúlyosok részére
    1. A túlsúlyosok étrendjének összeállítása
      1. Egyénre szabott energiabevitel
      2. Tápanyagarányok az étrenden belül
      3. Étkezések száma
      4. Konyhatechnikai tanácsok
    2. Hogyan lehet éhezés nélkül fogyni?
    3. Testsúlymegtartás hosszú távon
  4. Élelmiszer-ismereti alapok
    1. Táplálkozási ajánlások
      1. OKOSTÁNYÉR®
      2. Mediterrán étrend
    2. Az élelmiszerfélék részletes bemutatása
      1. Gabonaipari termékek, szénhidrátban gazdag ételek 
        1. A gabonafélék helye az étrendben
        2. A rostok szerepe a táplálkozásban
        3. A szénhidrátok és a glikémiás index
        4. Kevésbé ismert vagy elfeledett gabonafélék
        5. Gabonaipari termékek tápanyagtartalma
      2. Zöldség- és főzelékfélék
      3. Gyümölcsök
      4. Olajos magvak
      5. Tej és tejtermékek
      6. Tojás
      7. Zsírok, olajfélék
        1. Telített zsírok
        2. Telítetlen zsírok
        3. Transzzsírok, ciszzsírok, esszenciális zsírsavak
      8. Húsok, húskészítmények, halak
      9. Luxuskalóriák
      10. Folyadékok
      11. Mesterséges és természetes édesítőszerek
        1. Mesterséges édesítőszerek
        2. Természetes édesítőszerek
  5. Sport túlsúly esetén
    1. Szempontok a mozgásforma megválasztásához
    2. Hogyan sportoljunk túlsúlyban?
      1. A sportedzés fogalma, felépítése
      2. Az edzés fázisai
      3. A zsírégetés módja túlsúlyban
      4. Milyen intenzitással sportoljunk? Mikor fogyunk  hatékonyabban?
    3. Ismert és kedvelt testgyakorlatok, melyek túlsúlyban alkalmazhatók
      1. Úszás – vízben folytatott intenzív mozgások
      2. Séta, gyaloglás, futás, túrázás, nordic walking
      3. Kerékpározás
      4. Korcsolyázás, síelés, szánkózás, egyéb téli sportok
      5. Kajak-kenu, kajakpóló, evezés, vitorlázás
      6. Sportjátékok, labdajátékok
      7. Teremben – strandon űzhető alacsony létszámú labdajátékok
      8. Jóga, pilates, stretching, gyógytornához közeli mozgástevékenységek
      9. Aerobik, tánc, és egyéb aerob jellegű mozgásformák
      10. Fitneszgépek 84
      11. Gimnasztikázás és a különféle szerekkel végezhető testgyakorlatok

II. RÉSZ: RECEPTEK
Ételreceptek ételfajtánként
Előételek, saláták
Levesek
Húsételek, halételek
Húsmentes ételek
Tésztaételek, kenyérfélék
Sós desszertek
Édes desszertek

III. RÉSZ: FÜGGELÉK
Függelék: Gyümölcsök, zöldségek, húsok, gabonák élettani hatásai
Függelék: Vitamin- és ásványanyag-táblázat