Weboldalunk sütiket használ használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése (regisztráció, vásárlás) és a felhasználó weboldalon végzett tevékenységének nyomon követése érdekében (statisztika). Süti politika | Adatvédelmi szabályzat

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termék címkék:
SpringMed Kiadó

Dietetika a háziorvosi gyakorlatban

4.800 Ft
3.840 Ft
Kedvezmény: 960 Ft 20%
Menny.:
ISBN: 978-615-5166-13-6
A kötet szerzői gyakorló dietetikusok, egyetemi oktatók, akik korszerű dietetikai ismeretanyagot nyújtanak a betegekkel legközvetlenebb kapcsolatban álló családorvosoknak, a pályájuk kezdetén álló orvosoknak, de haszonnal forgathatják e könyvet a gyógyszerészek és az egészségügyi szakdolgozók is.

Könyvadatok

Dietetika a háziorvosi gyakorlatban

Puhafedelű, ragasztott kötés
Szerző(k): Prof.dr.Figler Mária , Kubányi Jolán, MSc , Ambruszt Simon , Breitenbach Zita , Erdélyi-Sipos Alíz, MSc , Gyurcsáné Kondrát Ilona , Horváth Zoltánné, PhD , Dr.Pálfi Erzsébet , Szabó Zoltán , Szűcs Zsuzsanna, MSc
Szakmai lektor: Dr.Balogh Sándor
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Hakucsák Róbert, Németh János
Borítóterv, grafika: Németh János
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Belvárosi Nyomda Zrt.
Ár: 4800 Ft

Tulajdonságai

Terjedelem: 360 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2015. március 20.
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-615-5166-13-6
ISSN: 2063-4005

Leírás

Étrendünk nemcsak a közérzetünkre van hatással, hanem élettartamunkra és életminőségünkre is. A hibásan megválasztott és hosszú távon gyakorolt helytelen életmód – így a táplálkozás is – kimutathatóan szoros kapcsolatban áll számos betegség gyakori előfordulásával. A táplálkozási szokások kismértékű megváltozása is jelentősen befolyásolhatja az egészséget, s nélkülözhetetlen számos betegség terápiájában és prevenciójában.
A könyv tartalmából:
– Humán táplálkozás, a táplálékok szerepe a betegség megelőzésében
– Az egészséges táplálkozás alapelvei
– A folyadékbevitelre vonatkozó ajánlások
– Az elhízás étrendi kezelése, divatfogyókúrák és megítélésük
– Az anyagcsere-, az endokrin, a gasztroenterológiai, a daganatos betegségek dietoterápiája
– Az autoimmun kórképek és a vesebetegségek dietetikája
– Táplálékallergiák
A kötet szerzői gyakorló dietetikusok, egyetemi oktatók, akik korszerű ismeretanyagot nyújtanak a betegekkel legközvetlenebb kapcsolatban álló családorvosoknak, a pályájuk kezdetén álló orvosoknak, de haszonnal forgathatják e könyvet a gyógyszerészek és az egészségügyi szakdolgozók is.

Paraméterek

Tartalom A kötet szerzői
Előszó
Rövidítések 
1.A humán táplálkozás mechanizmusa, táplálékaink szerepe a betegség megelőzésben (Armbruszt Simon)
 1.1.Energia-egyensúly
 1.2.A testtömeg változása az életkorral
 1.3.A táplálékfelvétel szabályozása
 1.4.Az agyalapi mirigy szerepe az energia-egyensúlyban
 1.5.A jutalmazási központ
 1.6.A zsírszövet és a gasztrointesztinális traktus szerepe a homeosztázisban
 1.7.Az energia-egyensúly kognitív összehangolása
 1.8.Életkor- és tápláltságiállapot-függő változások a táplálékfelvétel szabályozásában
 1.9.Az energiaszegény táplálkozás
 1.10.Táplálékaink az egészségvédelem szolgálatában
 1.11.Funkcionális élelmiszerek
 1.12.Flavonoidok
 1.13.Karotinoidok
 1.14.Szterinek
 1.15.Probiotikumok
 1.16.Prebiotikumok
 1.17.Szinbiotikumok
Irodalom
2.Teljes értékű étrend, az egészséges táplálkozás alapelvei (Szűcs Zsuzsanna, MSc) 
 2.1.Egészségtudatosság Magyarországon
 2.2.Miért azt esszük, amit eszünk?
  2.2.1.Egyéni tényezők
  2.2.2.Környezet
  2.2.3.Befolyásoló szektorok
  2.2.4.Szociális és kulturális normák és értékek
 2.3.Egészséges táplálkozás a legfrissebb ajánlások tükrében 
 2.4.Hogyan csökkenthetők a táplálkozással kapcsolatos tévhitek?
 2.5.Az egészségügyi szakemberek szerepe és felelőssége
Irodalom
3.Folyadékszükséglet és kielégítése (Szűcs Zsuzsanna, MSc) 
 3.1.Az emberi test víztartalma 
 3.2.Folyadékterek
 3.3.Folyadékegyensúly 
  3.3.1.Folyadékveszteség
  3.3.2.Folyadékbevitel
 3.4.A folyadékellátottságot vizsgáló módszerek 
 3.5.A folyadékbevitelre vonatkozó ajánlások 
  3.5.1.Európai Unió 
  3.5.2.Magyarország 
 3.6.Folyadékbeviteli szokások és fogyasztási trendek 
  3.6.1.Folyadékfogyasztás Magyarországon 
  3.6.2.Tévhitek a folyadékfogyasztással kapcsolatban 
Irodalom 
4.Az elhízás étrendi kezelésének tudományosan megalapozott lehetőségei. Divatfogyókúrák és megítélésük a dietetikus szemszögéből (Horváth Zoltánné, PhD)
 4.1.A túlsúlyos állapot és a kövérség mérése
 4.2.A táplálkozás feltérképezése
 4.3.Mi várható az elhízás kezelésétől?
 4.4.A túlsúly és az elhízás kezelésének pillérei
 4.5.A testtömeg csökkentését szolgáló étrendek
 4.6.A kiegyensúlyozott, energiaszegény étrend
 4.7.Alacsony zsírtartalmú (low fat) diéták
 4.8.Alacsony szénhidráttartalmú (low carb) diéták
 4.9.Magas fehérjetartalmú (high protein) diéták
 4.10.Sikerrel kecsegtető tápanyag-összetétel: fehérje, zsír vagy szénhidrát?
 4.11.Divatdiéták
 4.12.Praktikus tanácsok
Irodalom
5.A dietoterápia szerepe és lehetőségei a kardio- vaszkuláris megbetegedések megelőzésében és kezelésében. A kardioprotektív étrend (Horváth Zoltánné, PhD)
 5.1.Befolyásolható rizikótényezők: életmód
 5.2.Étrendi tényezők
  5.2.1.Zsírok
  5.2.2.Szénhidrátok
  5.2.3.Fehérjék
  5.2.4.Alkohol
  5.2.5.A dyslipidaemia étrendje: gyakorlati tanácsok
 5.3.Magas vérnyomás
  5.3.1.Sóbevitel
 5.4.Elhízás, túlsúly 
  5.4.1.DASH étrend 
  5.4.2.Mediterrán étrend 
 5.5.A kardioprotektív étrend összetevői 
  5.5.1.A kardioprotektív étrend a gyakorlatban 
Irodalom 
6.A diabetes mellitus étrendi kezelése (Gyurcsáné Kondrát Ilona) 
 6.1.A diabetes mellitus dietoterápiája 
  6.1.1.Az étrendi kezelés célja 
  6.1.2.Az étrendi kezelés főbb szempontjai 
  6.1.3.Egyénre szabott energiabevitel 
  6.1.4.Az étkezések gyakorisága 
  6.1.5.Az étrend tápanyag-összetétele 
 6.2.Cukorpótlók 
  6.2.1.Tápértékkel rendelkező édesítőszerek 
  6.2.2.A legfontosabb intenzív édesítőszerek 
 6.3.Diétás termékek, diétás ételek 
  6.3.1.Diabetikus édességek 
  6.3.2.Diabéteszes menük 
 6.4.Étrend és kezelés 
  6.4.1.Tanácsok étrenddel egyensúlyban tartható cukoranyagcsere-zavar esetére
  6.4.2.Tanácsok diéta + inzulintermelést befolyásoló gyógyszerek alkalmazása esetére
  6.4.3.Tanácsok diétával + inzulinnal kezelt cukorbetegeknek 
  6.4.4.Étrendi sajátosságok inzulinrezsimek alkalmazása esetén 
 6.5.A szövődményes diabetes dietetikája 
 6.6.A hypoglykaemia korszerű kezelése és megelőzése 
  6.6.1.A hypoglykaemia kezelése 
  6.6.2.A hypoglykaemia megelőzése 
 6.7.A diabetes szövődményeinek dietetikai kezelése 
 6.8.A diabeteshez társuló betegségek étrendi ajánlásai 
 6.9.Diabetes mellitus és metabolikus szindróma 
 6.10.Dietetikai edukáció 
Irodalom 
7.A nem diabéteszes anyagcsere- és egyes endokrin betegségek dietoterápiája (Szabó Zoltán) 
 7.1.Phenylketonuria 
 7.2.Dyslipidaemiák – a lipidanyagcsere zavarai 
 7.3.Köszvény – a purinanyagcsere zavara 
 7.4.Osteoporosis – a csontanyagcsere zavara 
 7.5.Haemochromatosis 
 7.6.A rézanyagcsere zavarai 
 7.7.Metabolikus szindróma 
 7.8.Diabetes insipidus 
 7.9.Phaeochromocytoma 
 7.10.A glükokortikoidkezelés dietoterápiája 
Irodalom 
8.A családorvosi gyakorlatban fontos gasztroenterológiai kórképek dietetikája (Dr. Pálfi Erzsébet) 
 8.1.Reflux, nyelőcsőgyulladás 
 8.2.Gastritis 
 8.3.Fekélybetegség 
 8.4.Epekövesség és epehólyag-gyulladás 
 8.5.Hasnyálmirigy-alulműködés és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás 
 8.6.Májbetegségek 
 8.7.Irritábilis bél szindróma 
 8.8.Gyulladásos bélbetegségek 
 8.9.Rövid bél szindróma 
 8.10.Stoma  
 8.11.Coeliakia 
 8.12.Obstipatio 
 8.13.Diverticulosis és diverticulitis 
Irodalom 
9.Az autoimmun kórképek és a vesebetegségek dietetikája (Breitenbach Zita) 
 9.1.Az autoimmun kórképek dietetikai vonatkozásai 
  9.1.1.Reumatoid arthritis 
  9.1.2.Szisztémás lupus erythematosus 
  9.1.3.Progresszív szisztémás sclerosis 
 9.2.A vesebetegségek dietetikája 
  9.2.1.Nephritis szindróma 
  9.2.2.Nephrosis szindróma 
  9.2.3.Nephropathia diabetica 
  9.2.4.Krónikus veseelégtelenség 
  9.2.5.Vesekő 
Irodalom 
10.Táplálékallergiák és -intoleranciák (Dr. Pálfi Erzsébet) 
 10.1.Gabonaallergia 
 10.2.Szójaallergia 
 10.3.Tejfehérje-allergia 
 10.4.Laktózintolerancia 
 10.5.Fruktózintolerancia 
 10.6.Tojásallergia 
 10.7.Földimogyoró-allergia 
 10.8.Olajosmag-allergiák 
 10.9.Halak, kagylók, rákfélék okozta allergiák 
 10.10.Kén-dioxid és szulfitok okozta reakciók 
 10.11.Pollen-zöldség, pollen-gyümölcs keresztreakciók 
Irodalom 
11.Étrendi ajánlások daganatos betegeknek (Gyurcsáné Kondrát Ilona)
 11.1.Individuális dietoterápia
 11.2.Roborálás
 11.3.Dúsítás tápszerekkel
 11.4.Sózás
 11.5.Fűszerezés, konyhatechnika
 11.6.Daganat és emésztőrendszeri problémák
 11.7.Daganat és cukorbetegség
 11.8.A daganatos beteg kezelés alatti táplálkozása
 11.9.Daganat és műtét
 11.10.Bio vagy nem bio?
 11.11.Étend-kiegészítők
Irodalom
12.A dietetikai gondozás szerepe az alapellátásban (Erdélyi-Sipos Aliz)
 12.1.A diétás gyógykezelés fejlődése, jelene
 12.2.Dietoterápia alkalmazása az alapellátásban
 12.3.A dietetikusok feladatai a betegségspecifikus táplálásterápia folyamatában
Irodalom
Tárgymutató
Hasznos címek, linkek
Együttműködő partnerek
A SpringMed Kiadó könyvajánlója