Könyvadatok
Dietetika a háziorvosi gyakorlatban
Puhafedelű, ragasztott kötés
Szerző(k): Prof.dr.Figler Mária , Kubányi Jolán, MSc , Ambruszt Simon , Breitenbach Zita , Erdélyi-Sipos Alíz, MSc , Gyurcsáné Kondrát Ilona , Horváth Zoltánné, PhD , Dr.Pálfi Erzsébet , Szabó Zoltán , Szűcs Zsuzsanna, MSc
Szakmai lektor: Dr.Balogh Sándor
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tördelés, tipográfia: Hakucsák Róbert, Németh János
Borítóterv, grafika: Németh János
Terjesztés: Végh Rita
Nyomda és kötészet: Belvárosi Nyomda Zrt.
Ár: 4800 Ft
Tulajdonságai
Terjedelem: 360 oldal
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Megjelenés időpontja: 2015. március 20.
Nyelvezet: Magyar
ISBN: 978-615-5166-13-6
ISSN: 2063-4005
Leírás
Étrendünk nemcsak a közérzetünkre van hatással, hanem élettartamunkra és életminőségünkre is. A hibásan megválasztott és hosszú távon gyakorolt helytelen életmód – így a táplálkozás is – kimutathatóan szoros kapcsolatban áll számos betegség gyakori előfordulásával. A táplálkozási szokások kismértékű megváltozása is jelentősen befolyásolhatja az egészséget, s nélkülözhetetlen számos betegség terápiájában és prevenciójában.
A könyv tartalmából:
– Humán táplálkozás, a táplálékok szerepe a betegség megelőzésében
– Az egészséges táplálkozás alapelvei
– A folyadékbevitelre vonatkozó ajánlások
– Az elhízás étrendi kezelése, divatfogyókúrák és megítélésük
– Az anyagcsere-, az endokrin, a gasztroenterológiai, a daganatos betegségek dietoterápiája
– Az autoimmun kórképek és a vesebetegségek dietetikája
– Táplálékallergiák
A kötet szerzői gyakorló dietetikusok, egyetemi oktatók, akik korszerű ismeretanyagot nyújtanak a betegekkel legközvetlenebb kapcsolatban álló családorvosoknak, a pályájuk kezdetén álló orvosoknak, de haszonnal forgathatják e könyvet a gyógyszerészek és az egészségügyi szakdolgozók is.
Paraméterek
Tartalom | A kötet szerzői Előszó Rövidítések 1.A humán táplálkozás mechanizmusa, táplálékaink szerepe a betegség megelőzésben (Armbruszt Simon) 1.1.Energia-egyensúly 1.2.A testtömeg változása az életkorral 1.3.A táplálékfelvétel szabályozása 1.4.Az agyalapi mirigy szerepe az energia-egyensúlyban 1.5.A jutalmazási központ 1.6.A zsírszövet és a gasztrointesztinális traktus szerepe a homeosztázisban 1.7.Az energia-egyensúly kognitív összehangolása 1.8.Életkor- és tápláltságiállapot-függő változások a táplálékfelvétel szabályozásában 1.9.Az energiaszegény táplálkozás 1.10.Táplálékaink az egészségvédelem szolgálatában 1.11.Funkcionális élelmiszerek 1.12.Flavonoidok 1.13.Karotinoidok 1.14.Szterinek 1.15.Probiotikumok 1.16.Prebiotikumok 1.17.Szinbiotikumok Irodalom 2.Teljes értékű étrend, az egészséges táplálkozás alapelvei (Szűcs Zsuzsanna, MSc) 2.1.Egészségtudatosság Magyarországon 2.2.Miért azt esszük, amit eszünk? 2.2.1.Egyéni tényezők 2.2.2.Környezet 2.2.3.Befolyásoló szektorok 2.2.4.Szociális és kulturális normák és értékek 2.3.Egészséges táplálkozás a legfrissebb ajánlások tükrében 2.4.Hogyan csökkenthetők a táplálkozással kapcsolatos tévhitek? 2.5.Az egészségügyi szakemberek szerepe és felelőssége Irodalom 3.Folyadékszükséglet és kielégítése (Szűcs Zsuzsanna, MSc) 3.1.Az emberi test víztartalma 3.2.Folyadékterek 3.3.Folyadékegyensúly 3.3.1.Folyadékveszteség 3.3.2.Folyadékbevitel 3.4.A folyadékellátottságot vizsgáló módszerek 3.5.A folyadékbevitelre vonatkozó ajánlások 3.5.1.Európai Unió 3.5.2.Magyarország 3.6.Folyadékbeviteli szokások és fogyasztási trendek 3.6.1.Folyadékfogyasztás Magyarországon 3.6.2.Tévhitek a folyadékfogyasztással kapcsolatban Irodalom 4.Az elhízás étrendi kezelésének tudományosan megalapozott lehetőségei. Divatfogyókúrák és megítélésük a dietetikus szemszögéből (Horváth Zoltánné, PhD) 4.1.A túlsúlyos állapot és a kövérség mérése 4.2.A táplálkozás feltérképezése 4.3.Mi várható az elhízás kezelésétől? 4.4.A túlsúly és az elhízás kezelésének pillérei 4.5.A testtömeg csökkentését szolgáló étrendek 4.6.A kiegyensúlyozott, energiaszegény étrend 4.7.Alacsony zsírtartalmú (low fat) diéták 4.8.Alacsony szénhidráttartalmú (low carb) diéták 4.9.Magas fehérjetartalmú (high protein) diéták 4.10.Sikerrel kecsegtető tápanyag-összetétel: fehérje, zsír vagy szénhidrát? 4.11.Divatdiéták 4.12.Praktikus tanácsok Irodalom 5.A dietoterápia szerepe és lehetőségei a kardio- vaszkuláris megbetegedések megelőzésében és kezelésében. A kardioprotektív étrend (Horváth Zoltánné, PhD) 5.1.Befolyásolható rizikótényezők: életmód 5.2.Étrendi tényezők 5.2.1.Zsírok 5.2.2.Szénhidrátok 5.2.3.Fehérjék 5.2.4.Alkohol 5.2.5.A dyslipidaemia étrendje: gyakorlati tanácsok 5.3.Magas vérnyomás 5.3.1.Sóbevitel 5.4.Elhízás, túlsúly 5.4.1.DASH étrend 5.4.2.Mediterrán étrend 5.5.A kardioprotektív étrend összetevői 5.5.1.A kardioprotektív étrend a gyakorlatban Irodalom 6.A diabetes mellitus étrendi kezelése (Gyurcsáné Kondrát Ilona) 6.1.A diabetes mellitus dietoterápiája 6.1.1.Az étrendi kezelés célja 6.1.2.Az étrendi kezelés főbb szempontjai 6.1.3.Egyénre szabott energiabevitel 6.1.4.Az étkezések gyakorisága 6.1.5.Az étrend tápanyag-összetétele 6.2.Cukorpótlók 6.2.1.Tápértékkel rendelkező édesítőszerek 6.2.2.A legfontosabb intenzív édesítőszerek 6.3.Diétás termékek, diétás ételek 6.3.1.Diabetikus édességek 6.3.2.Diabéteszes menük 6.4.Étrend és kezelés 6.4.1.Tanácsok étrenddel egyensúlyban tartható cukoranyagcsere-zavar esetére 6.4.2.Tanácsok diéta + inzulintermelést befolyásoló gyógyszerek alkalmazása esetére 6.4.3.Tanácsok diétával + inzulinnal kezelt cukorbetegeknek 6.4.4.Étrendi sajátosságok inzulinrezsimek alkalmazása esetén 6.5.A szövődményes diabetes dietetikája 6.6.A hypoglykaemia korszerű kezelése és megelőzése 6.6.1.A hypoglykaemia kezelése 6.6.2.A hypoglykaemia megelőzése 6.7.A diabetes szövődményeinek dietetikai kezelése 6.8.A diabeteshez társuló betegségek étrendi ajánlásai 6.9.Diabetes mellitus és metabolikus szindróma 6.10.Dietetikai edukáció Irodalom 7.A nem diabéteszes anyagcsere- és egyes endokrin betegségek dietoterápiája (Szabó Zoltán) 7.1.Phenylketonuria 7.2.Dyslipidaemiák – a lipidanyagcsere zavarai 7.3.Köszvény – a purinanyagcsere zavara 7.4.Osteoporosis – a csontanyagcsere zavara 7.5.Haemochromatosis 7.6.A rézanyagcsere zavarai 7.7.Metabolikus szindróma 7.8.Diabetes insipidus 7.9.Phaeochromocytoma 7.10.A glükokortikoidkezelés dietoterápiája Irodalom 8.A családorvosi gyakorlatban fontos gasztroenterológiai kórképek dietetikája (Dr. Pálfi Erzsébet) 8.1.Reflux, nyelőcsőgyulladás 8.2.Gastritis 8.3.Fekélybetegség 8.4.Epekövesség és epehólyag-gyulladás 8.5.Hasnyálmirigy-alulműködés és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás 8.6.Májbetegségek 8.7.Irritábilis bél szindróma 8.8.Gyulladásos bélbetegségek 8.9.Rövid bél szindróma 8.10.Stoma 8.11.Coeliakia 8.12.Obstipatio 8.13.Diverticulosis és diverticulitis Irodalom 9.Az autoimmun kórképek és a vesebetegségek dietetikája (Breitenbach Zita) 9.1.Az autoimmun kórképek dietetikai vonatkozásai 9.1.1.Reumatoid arthritis 9.1.2.Szisztémás lupus erythematosus 9.1.3.Progresszív szisztémás sclerosis 9.2.A vesebetegségek dietetikája 9.2.1.Nephritis szindróma 9.2.2.Nephrosis szindróma 9.2.3.Nephropathia diabetica 9.2.4.Krónikus veseelégtelenség 9.2.5.Vesekő Irodalom 10.Táplálékallergiák és -intoleranciák (Dr. Pálfi Erzsébet) 10.1.Gabonaallergia 10.2.Szójaallergia 10.3.Tejfehérje-allergia 10.4.Laktózintolerancia 10.5.Fruktózintolerancia 10.6.Tojásallergia 10.7.Földimogyoró-allergia 10.8.Olajosmag-allergiák 10.9.Halak, kagylók, rákfélék okozta allergiák 10.10.Kén-dioxid és szulfitok okozta reakciók 10.11.Pollen-zöldség, pollen-gyümölcs keresztreakciók Irodalom 11.Étrendi ajánlások daganatos betegeknek (Gyurcsáné Kondrát Ilona) 11.1.Individuális dietoterápia 11.2.Roborálás 11.3.Dúsítás tápszerekkel 11.4.Sózás 11.5.Fűszerezés, konyhatechnika 11.6.Daganat és emésztőrendszeri problémák 11.7.Daganat és cukorbetegség 11.8.A daganatos beteg kezelés alatti táplálkozása 11.9.Daganat és műtét 11.10.Bio vagy nem bio? 11.11.Étend-kiegészítők Irodalom 12.A dietetikai gondozás szerepe az alapellátásban (Erdélyi-Sipos Aliz) 12.1.A diétás gyógykezelés fejlődése, jelene 12.2.Dietoterápia alkalmazása az alapellátásban 12.3.A dietetikusok feladatai a betegségspecifikus táplálásterápia folyamatában Irodalom Tárgymutató Hasznos címek, linkek Együttműködő partnerek A SpringMed Kiadó könyvajánlója |